Over mij

Mijn foto
Probeer eens anders naar zaken te kijken. Lukt dat jou zelf niet? Weet me dan te vinden als dat nodig is!
-- Spreken is Zilver & 'Schrijven' is Goud! --
-- Zwijgen echter is de duivel verzoeken --
(I.p.v. het gezegde -- 'Zwijgen' is Goud --)

woensdag 16 januari 2013

Leiden? Daar is niets mis mee als je een ander daarmee niet schaadt!

Dikwijls praat ik over zaken als "Consensus", "Controleren", "Normen & Waarden".

Wat je hieruit kunt opmaken is dat alles geoorloofd is zolang je maar voldoet aan wat er van je verwacht wordt.

Als je een buitenbeentje bent dan sta je gauw aan de kant of wordt je aan de kant gezet.

Buitenbeentjes kunnen zowel een positieve als negatieve titel hebben.

Als je een filmster, zanger, politicus, of gewoon rijk bent dan ben je zo'n buitenbeentje en wordt dat als positief of gewenst ervaren.

Als je lelijk, oud, invalide, een zwerver of gewoon arm bent en/of het niet treft dan ben je ook een buitenbeentje en dat wordt als negatief ervaren.

Het nut voor iedereen hierboven beschreven in positieve zin, ZIET iedereen direct en menigeen die graag in die persoon zijn/haar schoenen zou willen staan.

Het nut van personen hierboven beschreven in negatieve zin, ziet niemand.
Toch ga ik het daar juist over hebben.

Want er zijn nu eenmaal méér mensen in het dagelijks leven waar men tegenaan kijkt in negatieve zin dan mensen in positieve zin zoals hierboven geschreven?

Hebben die mensen in negatieve zin dan geen kwaliteiten? Is het hun schuld dat ze zo bekeken worden en/of niet meetellen?
Nee, wij, jij en ik, of jullie gezamenlijk hoe je het wil lezen, ofwel de maatschappij die bepaalt wat wel of wat niet plausibel is, wie wel of niet de roem toebedeelt krijgt.

Normen en waarden liggen ten grondslag aan "gunnen". Gunnen van gelijkheid en verdeling is er één van. B.v.b. gunnen van werk. Maar consensus binnen groeperingen maakt dit kapot, ofwel het ergens mee eens zijn en het in een hokje duwen van mensen. Controle (heersen, beheersen of overheersen) gebeurt overal om mensen maar in het gareel te houden! Wie zijn dat dan? Welnu, regeringen, geloven (religies), bedrijven, verenigingen, groeperingen enzovoorts, eigenlijk alle plaatsen waar mensen aan consensus onderhevig zijn.

Het leiden, de titel van dit artikel, is dus onlosmakelijk verbonden met controle op de consensus, positief of negatief. Normen en waarden op individueel vlak, daar wordt dan niet naar gekeken en/of aan voorbij gegaan. Sterker nog, daar wordt totaal niet aan gedacht of bij stilgestaan, of het moet zijn dat er profijt uit kan worden getrokken door de leider of leiding van de groepering.

We worden dus dagelijks beïnvloed door de "kring(en)" waarin we ons als individu wensen te bewegen en/of bij aansluiten. We laten ons door de meningen, en daaruit ontstane regels, die gezamenlijk zijn/worden opgelegd, beïnvloeden en daar leven of gedragen we ons naar. We hangen daardoor zaken en dingen aan die daaruit voortvloeien, positief of negatief.

Maar op een bepaald moment maak jij als individu deel uit van die meningen van anderen en treft, of betreft, het jou zelf!!!
  • Als dat is omdat je als positief gezien wordt, dan is dat plausibel en wordt je positief afgerekend, zelfs als je het niet verdient. 
  • Als dat is omdat je negatief gezien wordt dan is dat verwerpelijk en wordt je negatief afgerekend, zelfs als je dat niet verdient.
Wij rekenen elkaar dus af op consensus!!!!
  • Als groep is dat geen probleem en kun je het daarmee eens zijn en ondervindt je daarvan GEEN "last".
  • Als individu ziet dit er heel anders uit en ervaar je dat "Aan den lijve".

Jou positieve of negatieve kwaliteiten (ook normen en waarden) worden dus beloont/geschaad door maatschappelijke consensus.

Burst Your Bubble en sta bij het bovenstaande eens stil als een ander be-/veroordeeld wordt door jouzelf, vanuit consensus door de groep die je aanhangt.
Eendracht maakt 'macht'  voor de groep, maar veroorzaakt 'onmacht' voor het individu.
En dat individu kan ook JIJ zijn.